In en rond Noordwolde

Stiekm trots!

Stiekm trots op Weststellingwerf.
Al het goeds en moois van Weststellingwerf is al eeuwenlang een groot geheim. Dat komt omdat de echte Stellingwervers er nooit over praten. Dat hoeft ook niet want zij weten als geen ander dat je hier elke dag een beetje vakantie kunt vieren. Haal een gratis Inspiratiekaart van Weststellingwerf op bij ons in de winkel en ontdek het nu zelf. Je bent van harte welkom.
www.stiekmtrots.nl
Facebook: @StiekmTrots
Instagram: @Stiekmtrots

Stiekm Trots
Noordwolde is het vlechtdorp van Nederland

Vlechtdorp van Nederland

Noordwolde is bekend als het vlechtdorp van Nederland. Dit is uit pure armoede ontstaan. De arbeiders probeerden in de slappe tijden iets bij te verdienen door als huisvlijt manden en andere voorwerpen te vlechten van wilgenteen. Later kwam daar rotan bij. In de hoogtijdagen waren er tientallen meubelfabriekjes actief in Noordwolde. Ook onze huidige fietsenwinkel is gevestigd in een voormalige rotan meubelfabriek.
Met de juiste informatie zijn in het landschap nog heel wat sporen terug te vinden van deze geschiedenis. De Stellingwarver Schrieversronte heeft een fietsrouteboekje uitgegeven met een route van ongeveer 36 km die u langs deze plekken voert. Geïllustreerd met foto’s van nu en toen. (Verkrijgbaar bij ons in de winkel voor € 7,50)

Op de fiets …, en dan?

Noordwolde ligt als een spin in z’n web. En elke draad van dat web leidt naar een ander landschap. Bos, heide, zandverstuivingen en coulissenlandschappen; het is er allemaal. Maar ook het waterlandschap van Weerribben en Wieden liggen binnen fietsafstand. En wat te denken van een prachtig stuk geschiedenis als die van de koloniën van Weldadigheid. Er is genoeg te zien en te beleven om dagenlang onder de pannen te zijn. In de buurt van Noordwolde en geen fiets bij u? Huur dan een fiets bij ons. We kunnen u dan ook voorzien van een mooie fietsroute.

Waar gaan we vandaag naar toe?
Museum de proefkolonie in Frederiksoord

De Proefkolonie

Het is 1818 en Nederland ‘staat in brand’. Napoleon heeft ons land als ‘Koninkrijk der Armen’ achtergelaten. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch komt als redder in nood met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën. Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Op deze plek in Zuidwest-Drenthe staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

In Museum “de Proefkolonie” in Frederiksoord beleeft u de geschiedenis van de vrije koloniën. Huur eens een fiets bij Fietsplus Noordwolde om van daar uit u de markante gebouwen en terreinen in “het buitenmuseum” in de omgeving in levende lijve kunt bekijken. Zie ook onze verhuurpagina voor aantrekkelijke arrangementen

Nieuw! Picknick-arrangement.

In samenwerking met Koffie & Lunch Station Tramhalteplein bieden wij een PICKNICK-FIETS arrangement aan!

Hoe en wat?

De fiets kan bij Fietsplus Noordwolde worden opgehaald, waarna u naar het Tramhalteplein gaat. Hier begint u met een heerlijke kop koffie en huisgemaakt gebak, om vervolgens met een gevulde picknickmand een mooie route door de koloniën van weldadigheid te fietsen (37km)

Prijs arrangement:
met gewone fiets: €27,50 p.p.
met E-bike : €42,50 p.p.

Reserveren graag tenminste een dag van tevoren via: 0561-432796 of per reserveringsformulier.

Picknick arrangement
Vandaag open tussen 10:00 - 12:30 en 13:30 - 17:00 uur