In en rond Noordwolde

Vlechtdorp van Nederland

Noordwolde is bekend als het vlechtdorp van Nederland. Dit is uit pure armoede ontstaan. De arbeiders probeerden in de slappe tijden iets bij te verdienen door als huisvlijt manden en andere voorwerpen te vlechten van wilgenteen. Later kwam daar rotan bij. In de hoogtijdagen waren er tientallen meubelfabriekjes actief in Noordwolde. Ook onze huidige fietsenwinkel is gevestigd in een voormalige rotan meubelfabriek.
Met de juiste informatie zijn in het landschap nog heel wat sporen terug te vinden van deze geschiedenis. De Stellingwarver Schrieversronte heeft een fietsrouteboekje uitgegeven met een route van ongeveer 36 km die u langs deze plekken voert. Geïllustreerd met foto’s van nu en toen. (Verkrijgbaar bij ons in de winkel voor € 7,50)

Op de fiets …, en dan?

Noordwolde ligt als een spin in z’n web. En elke draad van dat web leidt naar een ander landschap. Bos, heide, zandverstuivingen en coulissenlandschappen; het is er allemaal. Maar ook het waterlandschap van Weerribben en Wieden liggen binnen fietsafstand. En wat te denken van een prachtig stuk geschiedenis als die van de koloniën van Weldadigheid. Er is genoeg te zien en te beleven om dagenlang onder de pannen te zijn. In de buurt van Noordwolde en geen fiets bij u? Huur dan een fiets bij ons. We kunnen u dan ook voorzien van een mooie fietsroute.

Dinsdag zijn we weer open vanaf 9:00 uur